Головна » 2016 » Листопад » 30 » РАТНІВСЬКА РАЙОННА ЛІКАРНЯ – ДОСТУПНІСТЬ ДЛЯ ОСІБ НА ІНВАЛІДНИХ ВІЗКАХ
19:46
РАТНІВСЬКА РАЙОННА ЛІКАРНЯ – ДОСТУПНІСТЬ ДЛЯ ОСІБ НА ІНВАЛІДНИХ ВІЗКАХ

30 листопада представники громадської організації інвалідів Ратнів-ського району прибули з візитом у центральну районну лікарню, щоб ознайомитися із сучасним реабілітаційним обладнанням, внести свої пропозиції та побажання.

Інспектували лікувальний заклад з приводу доступності його інфраструктури для маломобільних верств населення подружжя Володимир і Марина Мажули із Замшан та Віктор Лук’янчук із Ратного. Супроводжували візочників голова спілки інвалідів Валентина Коротинська і завідуюча відділенням соціальної допомоги вдома центру територіального обслуговування населення Галина Курилюк. Ознайомили присутніх зі станом справ заступник головного лікаря Ярослав Кулиніч та завідуючий неврологічним відділенням Валентин Краснюкевич.

Перш за все звернули увагу на облаштування окремого пандуса у холі лікарні біля входу у стаціонарне відділення. Володимир Мажула констатував, що люди на візках нарешті зможуть виїхати на вулицю не через приймальне відділення, а через загальний вхід, як і всі інші люди.

Далі присутні ознайомилися з базою неврологічного відділення. Вони побували у залі фізичної реабілітації, де встановлені сучасні тренажери, і з власного досвіду реабілітації в центрах для інвалідів розповіли Валентину Краснюкевичу та Ярославу Кулинічу, як на основі «шведської» стінки можна обладнати вертикалізатор для переміщення хворого у вертикальне положення. Валентин Краснюкевич визнав, що за-пропонований спосіб доволі легкий для реалізації і досить ефективний в експлуатації.

Повністю переобладнана кімната санвузла особливо потішила людей на інвалідних візках. Затишне приміщення має все необхідне для забезпечення гігієнічних процедур пацієнтів неврологічного відділення, а це досить важливо для комфортного перебування в ньому. Вздовж стін коридору відділення встановлені зручні поручні для пересування хворих. У палатах тепло і чис-то. Але, зважаючи на певну обмеженість рухів хворого, необхідно встановити особливі рами на лікарняні ліжка для зручності пацієнтів.

Подружжя Мажул, Віктор Лук’янчук та Валентина Коротинська подякували адміністрації лікарні за те, що тут дедалі більше  турбуються про людей з обмеженими можливостями, але й наголосили на тому, що було б дуже добре, якби у кожному відділенні лікарні (особливо хірургічному) були пристосовані палати для перебування інвалідів, аби вони могли повноцінно жити в цих палатах на період лікування. Необхідно облаштувати безперешкодний доступ до стоматологічного кабінету. Зараз він знаходиться на третьому поверсі, і отримати послуги стоматолога можуть лише ті, хто протисне свій візок у вузький ліфт. Потрібен туалет загального користування на першому поверсі, який має бути пристосованим під потреби людей на візках.

Необхідність введення подібних змін полягає не тільки в тому, що в Україні намагаються впровадити європейські стандарти, а й тому, що потужні реабілітаційні центри для осіб з інвалідністю залишились в анексованому Криму. Новопристосовані заклади, в яких люди з обмеженими можливостями зараз проходять реабілітацію, не справляються з напливом пацієнтів. Тому важливо, щоб на місцевому рівні створювались умови для їх повноцінного відновлення після травми та наступної реабілітації.

І тут зусиль тільки лікарні недостатньо, адже будь-які нововведення потребують величезних коштів. Громадська організація інвалідів направить звернення до ра-йонної влади, щоб вона надала необхідну фінансову підтримку керівництву лікарні для проведення ремонту у кількох відділеннях.

Всі відзначили, що в лікувальному закладі вже здійснена хороша реконструкція, а проведені роботи призвели до того, що наявна лікувальна база не гірша, ніж у деяких спеціалізованих санаторіях. Приємно констатувати подібні факти, і є надія, що в майбутньому буде ще краще. Ярослав Кулиніч запевнив, що пропозиції представників громадської організації врахують і працюватимуть у напрямку покращення умов для перебування маломобільних верств населення у Ратнівській центральній районній лікарні.

Категорія: Новини організації | Переглядів: 627 | Додав: VladImir | Теги: ратне лікарня інваліди, ратнівська лікарня доступність, ратне реабілітація інвалідів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
More info