Головна » 2013 » Грудень » 24 » ПИТАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ, ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ ТА ПРАЦІ - АКТУАЛЬНІ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА І ДЕРЖАВИ
01:08
ПИТАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ, ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ ТА ПРАЦІ - АКТУАЛЬНІ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА І ДЕРЖАВИ
Нині в Україні понад 2,4 мільйона громадян - інвалідів різних груп і категорій. Питання соціального захисту інвалідів, ветеранів війни та праці в нинішніх умовах є виключно актуальними для суспільства і держави,підкреслив у розмові з кореспондентом ДІНАУ в.о.міністра праці та соціальної політики України Іван Сахань. Тільки цього року Президент, Верховна Рада і уряд України ухвалили більш як двадцять нормативно-правових актів, які значно розширили сферу вирішення багатьох проблем інвалідів. Це - виплата   одноразової матеріально допомоги /понад 20 мільйонів гривень/, видача спецавтотранспорту /понад 600 автомобілів "Таврія" з ручним керуванням/, засобів протезування і реабілітації тощо.

На місцях, розповів Іван Сахань, проведена робота щодо додаткового обстеження матеріально-побутових умов проживання інвалідів з метою поліпшення їх медичного та соціально-побутового обслуговування, забезпечення протезно-ортопедичними виробами, засобами пересування, ліками, паливом, одягом, прдуктами хаічування, надання допомоги у працевлаштуванні, ремонті житла тощо. Проте, зазначив в.о.міністра, сьогодні турбує стан справ щодо пільгового перевезення інвалідів і ветеранів у містах Чернівці, Суми, Дніпропетровськ, Донецьк, Полтава та ряді інших, в більшості районів сільської місцевості значна частина державного автомобільного транспорту працює в режимі роботи таксобусів, якими нехтуються вимоги Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Практично в усіх регіонах України не забезпечується виплата інвалідам війни компенсацій за санаторно-курортні путівки, бензин,ремонт та технічне обслуговування спецавтотранспорту. Цей борг становить майже 56 мільйонів гривень. Найбільшими боржниками по виплатах компенсацій за невикористані санаторно-курортні путівки на  сьогодні є Дніпропетровська, Донецька, Вінницька, Полтавська, Одеська,Сумська, Харківська області. Значні проблеми є у створенні умов для безперешкодного доступу інвалідів до соціальної інфраструктури. Органи соціального захисту населення не мають впливу на вирішення питань,повьязаних  з будівництвом, реконструкцією житла, випуском транспортних засобів громадського користування, які б зважали на житлові та побутові потреби інвалідів.

Критичне становище, наголосив Іван Сахань, склалося з медикаментозним забезпеченням і медичним обслуговуванням. Вимагає поліпшення оргівельне обслуговування інвалідів продовольчими та промисловими товарами за пільговими цінами. В окремих областях, районах відсутні магазини, секції для обслуговування інвалідів всіх категорій, а не лише інвалідів війни. Це, зокрема, стосується Вінниці,Луцька, Житомира, Ужгорода, Запоріжжя, Львова, Ленінського і Червонозаводського районів у Харкові.

Розпорядженням Президента була продовжена до 3 грудня Всеукраїнська благодійна акція "Милосердя" з метою адресної підтримки малозабезпечених інвалідів та інших малозахищених категорій. Як вважає Іван Сахань, необхідно дійти з конкретною, адресною допомогою до кожного інваліда, до кожного пенсіонера. Формалізм і показуха в цій роботі неприпустимі.

Проблеми інвалідів, на жаль, не стали для багатьох керівників різних рангів першочерговими, болючими. Більшість інвалідів живе у багатоквартирних будинках, де немає пристосувань для полегшення їх побуту. Кожна перебудова, реконструкція повинна проводитися зобовьязковим  урахуванням адаптації інвалідів. На Дерибасівській вулиці в Одесі інвалідам-колясочникам помічники не потрібні. Чого, на жаль, неможна сказати про київський Хрещатик. Ті, хто його оновлював,про інвалідів навіть не згадали, порушивши тим самим ряд законів.Дуже важливо якомога швидше й активніше залучати інвалідів до громадської діяльності - для ефективної допомоги тим самим інвалідам,наголошує Іван Сахань. У багатьох областях України при держадміністраціях діють або створюються координаційні ради неурядових, неприбуткових організацій. І це дає позитивні результати,що доводить, зокрема, досвід львів'ян, миколаївців.
Категорія: Новини України | Переглядів: 674 | Додав: VladImir | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
More info